5 tips om op een fijne manier thuis te werken

Wat kan je doen om nuttig gebruik te maken van deze quarantaine periode en jezelf te voorzien van een fijne werkplek in huis

Tips om thuis te werken

De werkplek

1/  Onze werkplekken zullen verschillen van een ruimte dat al ingericht was als thuiskantoor vóór de nationale thuisquarantaine, tot aan een werkplek op een kruk aan het kookeiland, of misschien wel met een laptop op de bank. Maar de meest prettige plek blijkt vaak de eettafel. Hier is goed licht, het staat op een centrale plek in de kamer en je hebt het minst het gevoel dat de muren op je afkomen. Als je hiermee je werkplek hebt geclaimd, is het misschien handig om je spullen s’avonds ook een beetje te kunnen laten liggen. 


Wat je kan doen is een tijdelijke kleinere eettafel installeren aan of naast je originele eettafel, van een oud en kleiner bureau of een houten plaat op twee schragen. Met een leuk tafelkleed erover is het prima om aan te eten en zo heb je alsnog je werkplek & pauze-moment van elkaar gescheiden. 

Je gezondheid

2/  In thuisquarantaine voelen je benen, armen en rug binnen no-time zo flexibel als een paar houten stokken. Je werkhouding is minder ergonomisch thuis en je loopt minder op een dag. Doe daarom elke avond via youtube een yogales van bijvoorbeeld 15 minuten.

3/  Knijp er één keer in de week tussenuit naar een natuurgebied rond je middagpauze, om uit te waaien samen met je partner, de hond of je kinderen. Als je veel binnen zit word je wereld klein. Maak van een stukje lopen in het park een dagroutine vóór of na het werk om een frisse neus te halen. (En houdt natuurlijk afstand van tegenliggers.)

Kleine trucjes

4/  Koop wekelijks een mooie vrolijke bos tulpen en zet die in een leuke vaas op de eettafel, zichtbaar vanaf je werkplek. Drink je kop koffie, zo vaak als dat de zon schijnt, op je balkon of je terras. Dit levert de nodige vitamine D en is een gegeven ontspan-momentje binnen de thuisquarantaine, dus maak er gebruik van. 

5/  Nu je veel in huis verblijft, kan je makkelijk analyseren wat je nog mist in huis qua sfeer, en welke spullen nu eindelijk eens plek in een nieuwe kast moeten krijgen. Ook je keuken word veel gebruikt en je woonkamer laat misschien nog wel iets te wensen over. Dit word een tijd waardoor je makkelijker aanvoelt wat er meer op orde moet komen. Je neemt er minder genoegen mee nu het ook je werkgebied is. Maak een eenvoudig schetsje van de plattegrond van je huis en noteer elke gedachte die je hebt, waar iets mist of wat niet fijn voelt. Doe daar na deze periode iets positiefs mee.


Je kan ook na een paar weken de opstelling van je woonkamer eens draaien en anders zetten. Al is het maar voor tijdelijk, het geeft een frisse wind in huis waarin verandering en vernieuwing goed zijn voor inspiratie & concentratie.