Luchtreinigers

Statische lading, astmatische klachten en rondvliegend stof in binnenruimtes; wat te doen hiermee en hoe we een beter binnenklimaat kunnen maken.    |    29 maart 2022

Een goede luchtbehandeling is 'key' in binnenruimtes waarin we wonen, werken en verblijven. Toch is het zo dat veel gebouwen geen goede lucht toe -en afvoer hebben. Los van het feit dat ruimtes hierdoor te maken krijgen met schimmels en luchtverontreiniging in het binnenklimaat, wordt de luchtkwaliteit ook droog voor mensen en planten. Dit kan subtiele gezondheidsklachten geven en een ander effect is ook dat mensen vaak statisch geladen raken en kleine schokjes ervaren bij het aanraken van objecten. Vaak vormt dit probleem zich door slechtere ventilatie in de wintermaanden. 

De beste aanpak is te analyseren hoe een ruimte beter geventileerd kan worden en direct of indirect in contact kan staan met de buitenlucht. Er moet hierin luchtstroming zijn doormiddel van lucht toe -en afvoer roosters. Daarnaast zijn er ook nog andere opties.

Door de lucht te bevochtigen met een luchtreiniger ontstaat een prettiger binnenklimaat in woningen en andere gebouwen. Er zijn apparaten beschikbaar zoals automatische luchtbevochtigers die een vochtige nevel de ruimte in stuwen. Een apparaat voor normaal thuisgebruik kan tot zo'n 30 - 60 m2 ruimte helpen te reinigen. Planten profiteren hier ook van, groeien beter en helpen ook nog eens de lucht te zuiveren.

Kijk ook naar de combinatie binnen zo'n apparaat met een ionizer. Ionisatoren produceren een stroom van geladen deeltjes (ionenstroom) in de lucht die (fijn)stofdeeltjes in de omgeving doen neerslaan. In theorie heeft dit een gunstige invloed op de luchtkwaliteit, en daardoor mogelijk op gezondheidsklachten die met de luchtkwaliteit samenhangen, met name astma. Doordat het stof naar de vloer toe zakt is de ruimte ook gemakkelijker vrij te maken van stof door het dagelijks op te zuigen met bijvoorbeeld een robotstofzuiger.

De invloed op de luchtkwaliteit is echter beperkter in grotere ruimtes en ruimtes waar de lucht meer in beweging is (bijv. door activiteiten of ruimere ventilatie). Hier is een nieuw luchtbehandeling systeem een goede optie voor. 

Er zijn vele aanbieders van luchtreinigers met een mooi design. Bijvoorbeeld Philips of Dyson bieden hierin een divers aanbod voor particulier gebruik, maar er zijn ook grotere apparaten verkrijgbaar voor kantoorruimtes. Het is aan te raden om een apparaat aan te schaffen dat wat meer vierkante meters kan reinigen dan noodzakelijk, of twee of drie stuks neer te zetten op verschillende plekken. 

Kijk bijvoorbeeld via de link button hieronder wat de specificaties zijn ten opzichte van de ruimte toepassing. 

Aanbod Luchtbevochtigers/Luchtreinigers

5 tips voor thuiswerkers


Wat kan je doen om nuttig gebruik te maken van deze quarantaine periode en jezelf te voorzien van een fijne werkplek in huis.        |       15 april 2020

Tips om thuis te werken

De werkplek

1/  Werkplekken van thuiswerkers zullen verschillen van een ruimte dat al ingericht was als thuiskantoor vóór de Covid, tot aan een werkplek op een kruk aan het kookeiland. De meest prettige optie is voor veel mensen vaak de eettafel. Hier is goed licht, het staat op een centrale plek en je hebt het minst het idee dat de muren op je afkomen. Als je hiermee je werkplek hebt geclaimd, is het zeker van belang hierop je bureaustoel ergonomisch goed in te stellen. Het advies is om niet op een eetkamerstoel te blijven werken voor langere periodes. Dit creëert niet alleen een slechte doorbloeding in de armen omdat je vaak iets te laag zit, maar kan ook zit -en rugklachten veroorzaken na thuis-quarantaine. 


De gezondheid

2/  In thuisquarantaine voelen de benen, armen en rug binnen no-time zo flexibel als een paar houten stokken. De werkhouding is minder ergonomisch en we maken weinig stappen op een dag. Doe daarom bijvoorbeeld dagelijks een yogales via YouTube.

3/  Ga zo'n drie tot vier keer per week even wandelen in het park of een natuurgebied. Maak er een dagroutine van een frisse neus te halen tijdens de pauze. Door beweging en daglicht maakt het lichaam o.a. serotonine aan, wat een positief effect heeft op de stemming en de nachtrust. 

Little tricks

4/  Koop wekelijks een bosje bloemen en zet ze neer zichtbaar vanaf je werkplek. Drink een kop koffie in de vroege lente zon in de buitenlucht. Dit levert de nodige vitamine D en is een gegeven ontspan-momentje.

5/  Nu we veel in huis verblijven, kan je makkelijk analyseren wat je nog mist in huis qua sfeer, bijvoorbeeld mooie warme zachte verftinten. En bekijk ook welke spullen juist een doorn in het oog zijn. Losse spulletjes die geen gedefinieerde plek hebben veroorzaken ruis in de psyche. Groepeer ze en ruim ze op in transparante bakken in kasten of lades. Minimaliseer losse spullen en maximaliseer statements zoals luxe meubels en hier en daar een grote plant.