De Pier Scheveningen

/ Afstudeerproject 2013

Het is mooi om grootse dingen te doen, als je gelooft in wat je doet. Daarmee heeft een filosofie over de Pier te Scheveningen zijn vorm gekregen in full-concept om een verlengstuk te zijn van de natuur. 

De Pier Scheveningen

De Pier werd in de jaren 60 ontworpen door architect Huig Maaskant en veranderde in de loop van jaren van look en feel door diverse aanpassingen van nieuwe eigenaren. Na het bestuderen van het oorspronkelijke ontwerp ontstond een radicaal concept. Het is totaal anders maar de visie van Huig Maaskant schemert nog door het ontwerp.

De focus ligt op een verlengstuk van publieke ruimte en de verbinding van mens & natuur. (klik op afbeeldingen om te vergroten)

De meest ingrijpende aanpassing is het doorknippen van de verbinding tussen Pier en het vasteland. Zo ontstaat er een eiland. Het eiland is zelfvoorzienend qua energie, drinkwater en voedsel. Dit gebeurt door het cultiveren van zeegroenten en een zeewierboerderij als een nieuwe vorm van landbouw (de toekomst). Het filteren van regenwater met natuurlijke gesteente lagen in de toren en het winnen van energie met zonuren. Met een zeer hoge opbrengst van 450 m2 zonnepanelen, voorziet de pier zichzelf in kosten onderhoud door het toeleveren van energie aan het vaste land. Ook verwarmt het een ondiep bad van zeewater tot een toegankelijke natuurlijke heetwaterbron die meedeint met 
eb & vloed.

Wat voegt presentatie toe? Dat we laten zien dat het veel meer is dan 'een project'. Uitgebreide gebiedsanalyses zijn gemaakt in infographics. Alle technisch ontwerp tekeningen zijn afgedrukt op A0 Calque papier om dit terug te herleiden naar de originele ontwerptekeningen van Huig Maaskant uit het gemeente archief. Realistische geabstraheerde maquettes laten mensen eromheen lopen. Detail maquettes in schaal 1:75 laten de zeegrotten en de zandbank lounge zien. 

Dit ontwerp heeft een radicaal andere visie en kritiek op de bekendere formules; 'wonen, werken & winkelen'. 

De Pier Scheveningen
De Pier Scheveningen
De Pier Scheveningen Ontwerp
De Pier Scheveningen Ontwerp
De Pier Scheveningen Ontwerp
De Pier Scheveningen
De Pier Scheveningen Den Haag